Stormvast schaduwdoek

Is een schaduwdoek stormvast? Deze vraag wordt zeer vaak gesteld en kan in het algemeen niet met een ja of nee worden beantwoord. Verschillende factoren spelen hierbij een belangrijke rol en die leggen we hieronder graag nader uit, zodat u lang kunt genieten van uw Shadow Comfort schaduwdoek.

Het gebruikte materiaal

De eigenschap van het schaduwdoek heeft een grote invloed op het draagvermogen van het schaduwdoek.

Het wind- en waterdoorlatende schaduwdoek biedt aanzienlijk minder oppervlakte om aan te vallen dan een waterafstotend schaduwdoek. Het gebruikte HDPE-materiaal met een gewicht van 285 g/m² is zeer robuust en kan in alle seizoenen worden gebruikt. Een ander voordeel van deze versie is dat het materiaal ook doorzichtig is.

Het waterafstotende schaduwdoek bestaat uit minder luchtdoorlatend olefinenweefsel met een gewicht van 250 g/m². Hier kan de wind zich gemakkelijker ophopen en toch heeft het een relatief hoog draagvermogen. In de regel hoeft u niet bang te zijn voor een gescheurd schaduwdoek, maar een stabiele en veilige ankerplaats is een voorwaarde.

De grootte van het doek

Welke vorm u ook kiest: driehoekig, vierkant, rechthoekig of trapeziumvormig. Hoe groter het gebruikte schaduwdoek, hoe groter het aanvalsgebied voor de wind en hoe groter de kans dat een schaduwdoek loskomt in een storm. Om een schaduwdoek windbestendig te maken zijn sterke ankerpunten van groot belang. Dit is de enige manier om een veilige grip te garanderen. Dit brengt ons bij het volgende punt.

De juiste bevestiging van het schaduwdoek

Over het algemeen kunnen wind en regen de Shadow Comfort schaduwdoeken niet zo snel beschadigen, omdat de gebruikte doeken zeer robuust zijn en weerbestendig zijn. De roestvrijstalen ringen op de hoeken van het schaduwdoek zijn ook stevig geïntegreerd in het materiaal, zodat ze bestand zijn tegen de krachten van een sterkere windvlaag. Toch speelt de juiste bevestiging een belangrijke rol. In onze online shop vindt u hiervoor het juiste bevestigingsmateriaal. Of het nu gaat om karabijnhaken, spanschroeven, kettingen of muurbeugels, alle producten zijn gemaakt van hoogwaardig en roestvrij staal RVS en garanderen daarmee een betrouwbare en duurzame bevestiging van de schaduwdoeken onder vrijwel alle weersomstandigheden.

Vooral bij waterafstotende schaduwdoeken is het belangrijk om deze te fixeren met een hellingshoek van minimaal 30 graden. Zet de eerste bocht hoog genoeg zodat er aan de andere kant nog voldoende bruikbare ruimte onder het doek is. De helling is nodig om de ophoping van regenwater en dus eendenkroos op het schaduwdoek te voorkomen en om een gecontroleerde doorstroming over de onderste hoek te garanderen. Dit komt omdat de ophoping van water niet alleen de totale belasting van alle dragers verhoogt, maar vooral permanente deuken in het weefsel veroorzaakt. Een nog sterkere spanning van het zeil helpt dan niet en het zonnezeil wordt fundamenteel beschadigd.

Het weer

Over het algemeen zijn onze schaduwdoeken winterhard en kunnen ze het hele jaar door worden gebruikt, dankzij het hoogwaardige en robuuste materiaal.

Bij sneeuwval dient u echter de schaduwdoeken te verwijderen, omdat het gewicht op het doek dan te hoog wordt. We raden u ook sterk aan om het doek te verwijderen in geval van een sterke storm of slecht weer om schade aan het doek, maar vooral aan de gevel of ophangpunten te voorkomen. Het is niet zozeer schaduwdoek die bij harde wind kan worden beschadigd. Onze hoogwaardige schaduwdoeken zijn ook bestand tegen sterkere windvlagen. Het zijn eerder de bevestigingen en verankeringen die nodig zijn om hoge belastingen te kunnen weerstaan.

Belangrijke opmerking: Afhankelijk van waar u woont, kunt u ook het wegverkeer en de weggebruikers in gevaar brengen als uw eigenlijk weerbestendige schaduwdoek op eigen kracht afgaat met de storm. Vermijd dergelijke gevaren door uiterlijk bij windkracht 5 uw schaduwdoek te verwijderen en te wachten tot de storm voorbij is.

Wij van Shadow Comfort hopen dat wij u nuttige informatie hebben kunnen geven over het onderwerp “weerbestendige tuinzonwering” en dat u zorgeloos en langdurig kunt genieten van uw nieuw aangeschafte zonwering.